Cele 7 minuni ale lumii

►   Cele 7 noi minuni ale lumii sunt:

  •  Taj Mahal
  •  Marele Zid Chinezesc
  •  Machu Picchu
  •  Statuia lui Hristos
  •  Orasul Petra
  •  Chichen Itza
  •  Coloseumul

Aceste ‘ sapte noi minuni ale lumii ‘, au fost alese de milioane de persoane din toata lumea care au participat la un concurs prin telefon si Internet, au fost anuntate in mod aleatoriu, au precizat prezentatorii acestei seri pe stadionul Luz din capitala portugheza.

Organizatorii acestei competitii au declarat ca ea a fost o sansa de a ridica aria culturala globala si de a recunoaste realizarile unor societati din afara Europei si a Orientului Mijlociu. Concursul a fost initiat de cineastul elvetian Bernard Weber dupa distrugerea in 2001, in Afganistan, a uriaselor statui ale lui Buddha la Bamiyan. O parte din incasarile obtinute la aceasta ceremonie ar urma sa contribuie la restaurarea statuilor.

►   Aceste ‘ sapte noi minuni ale lumii ‘, au fost alese de milioane de persoane din toata lumea care au participat la un concurs prin telefon si Internet, au fost anuntate in mod aleatoriu, au precizat prezentatorii acestei seri pe stadionul Luz din capitala portugheza.
Organizatorii acestei competitii au declarat ca ea a fost o sansa de a ridica aria culturala globala si de a recunoaste realizarile unor societati din afara Europei si a Orientului Mijlociu. Concursul a fost initiat de cineastul elvetian Bernard Weber dupa distrugerea in 2001, in Afganistan, a uriaselor statui ale lui Buddha la Bamiyan. O parte din incasarile obtinute la aceasta ceremonie ar urma sa contribuie la restaurarea statuilor.

Taj Mahal este un monument în Agra, India. A fost construit de împăratul Shah Jahan ca un mausoleum pentru sotia sa, Mumtaz Mahal. Clădirea a fost construită între 1630 şi 1653.Odata capitala a Imperiului Mogul (sec. 16-18), Agra se afla la cateva zeci de kilometri de New Dehli. Turisti din intreaga lume viziteaza zona dar nu pentru ruinele fortaretei construite de acest imperiu ci pentru a vedea cu ochii lor Taj Mahal -ul. El este cel mai faimos monument din India, magnific templu ce aminteste lumii bogata civilizatie a unei tari care a fost treptat inghitita de industrializare. Taj Mahal -ul este cu adevarat cel mai bine pastrat monument-mormant din lume. Poetul englez Edwin Arnold il descria ca fiind “nu un monument de arhitectura ci dragostea unui imparat incrustata in piatra”. Este amplasat pe malul raului Yamuna, care servea ca mijloc de aparare a Fortaretei de la Agra, centru al Imperiului Mogul pana la mutarea capitalei la Delhi in 1637.
Taj Mahal -ul a fost construit de al cincilea imparat mogul, Shah Jahan, in memoria celei de-a doua sotii Mumtaz Mahal, printesa persana musulmana. Imparateasa a murit dupa nasterea celui de-al 14-lea copil, alaturi de sotul sau, in timpul campaniei de zdrobire a rebeliunilor din Burhanpur. Moartea ei l-a afectat intr-atat pe imparat incat parul i-a albit in numai cateva luni. Inainte de ultima suflare Mumtaz l-a rugat pe imparat patru lucruri: sa-i construiasca un mormant, sa se recasatoreasca, sa-si iubeasca fiii si sa-i viziteze mormantul la aniversare.

Constructia Taj Mahal-ului a demarat in 1631 si a durat 22 de ani. Se spune ca 20 de mii de oameni ar fi fost trimisi sa munceasca aici. Materialele erau aduse din intreaga Indie si din alte zone ale Asiei cu ajutorul unei “flote” ce numara 1000 de elefanti. Proiectat de arhitectul iranian Ustad Isa, Taj Mahal -ul a devenit “simbolul dragostei eterne”. Cladirea “rasare” din peisajul roscat, asezata fiind pe o terasa de marmura alba care pune in evidenta uriasul dom si cele patru minarete. Ansamblul inchide in interior o gradina deosebit de frumoasa cu fantani arteziene iar aleea principala, care porneste de la intrarea impozanta, este strajuita de arbori ornamentali.
Complexul mai cuprinde in afara de palatul propriu zis si doua moschei construite in acelasi stil inconfundabil. Inauntrul domului se afla sicriul imparatesei incrustat cu pietre pretioase. Atat de stralucitoare sunt interioarele incat au fost descrise ca fiind “proiectate de uriasi si finisate de bijutieri”. Singurul obiect asimetric din interiorul domului este sicriul imparatului care a fost construit alaturi de cel a reginei, cativa ani mai tarziu. Imparatul a fost detronat de unul dintre fiii sai si incarcerat in fortul din Agra. In timpul celor 8 ani de prizonierat imparatul putea sa vada “lacrima” imaculata a Taj -ului. Aceeasi marmura este intalnita si in camera mortuara, care prezinta sculpturi cu modele florale.

►   Marele Zid ChinezescMarele Zid Chinezesc este o construcţie strategică de mii de kilometri lungime cu rol de apărare. Zidul a fost construit cu scopul de apărare a graniţei imperiului chinez contra atacurilor popoarelor nomade din nordul Chinei. Este o construcţie gigantică considerată după volum ca cea mai mare de pe glob, cu o lungime controversată, după datele mai recente ar fi avut o lungime de 6 350 km, zidul principal având 2 400 km lungime. Zidul a fost construit după un sistem care leagă între ele mai multe fragmente de vârstă diferită. Lungimea zidului declarată de China se consideră exagerată, la 10 000 de unităţi Li de lungime, se consideră în calcul 1 Li = 575,5 m ceace ar corespunde cu ca. 5.755 km.

Prima porţiune a zidului a fost construită probabil în a doua jumătate a secolului V. în timpul dezbinării Imperiului chinez (475 – 221 î.H ) cu scop de apărare împotriva nomazilor din nord. In anul 214 î.H lasă împăratul Qin Shi Huangdi, să de contruiască prima parte a zidului de la fluviul Galben ca apărare faţă de poprului nomad Xiongu (numiţi în Europa huni). Spre deosebire de zidul construit mai devreme care se întinde şi în văi, zidul acesta era construit numai pe crestele munţilor.Din lipsă de argila s-a folosit la construcţia zidului numai piatră aşezată pe straturi. Din acele timpuri zidul a fost mereu reclădit, atingând în timpul diastiei Ming lungimea maximă.

In anul 1493 a început împăratul Hongzhi construcţia zidului dinastiei Ming care servea ca apărare contra mongolilor şi pentru o supraveghere mai bună a drumurilor comerciale, ca porţiunea centrală a drumuluimătăsii. Pe crestele munţilor începându-se o construcţie deosebit de costisitoare. Mortarul folosit era produs din piatră de calcar arsă amestecat cu amidonul din orez. La construcţia interioară a zidului se folosea un amestec de argilă nisip şi piatră cioplită. Grosimea zidului este foarte diferită astfel de exemplu în regiunea Peking, zidul are o grosime între 4 şi 8 m, la coama zidului 8 iar la bază 10 m grosime, La intervale de câteva sute de metri s-au construit turnuri de 12 m înălţime cu rolul de observare, transmitere de signale şi depozit de arme. Se apreciază ca ar fi existat ca. 25 000 de asemenea turnuri integrate în zid şi 15 000 de turnuri pentru signale care făceau legătura cu capitala situată lângă Kashgar. Codul de semnale era simplu, dacă se observa agresorul se făcea foc în turn. Construcţie gigantică a lumii antice, Marele Zid Chinezesc masoară 10 000 de kilometri lungime, fiind şi astăzi “cel mai lung zid de pe Terra”. Nu se ştie cu exactitate care din formaţiunile statale chineze a hotărât înconjurarea teritoriului sau cu valuri de pământ şi piatră. Pentru a-şi proteja statul pe care îl unificase, primul împarat al Chinei, Qin (221-210 i.Hr.) porunceşte să fie legate între ele fortificaţii clădite de predecesorii săi.

►   Astfel va înainta atât spre est cât şi spre vest, pe o lungime totală de circa 5.000 kilometri, realizând cel mai lung zid ce va deveni, ulterior, celebru. În timpul următoarei dinastii, Han (206-220 i.Hr.), zidul a fost din nou prelungit spre est şi spre vest până la o lungime de 10.000 kilometri lungime. Suferind stricăciuni mari de-a lungul unui mileniu, Marele Zid Chinezesc a fost refăcut pe circa 6400 kilometri în timpul dinastiei Ming (1368-1644), dinastie ce a fixat şi capitala statului la Beijing (forma în care s-a păstrat până astăzi). Şerpuind pe crestele munţilor şi ale dealurilor, dar şi prin văile adânci, zidul, prevăzut din loc în loc cu forturi cu aspect paralelipipedic şi turnuri înalte de aparare, are o înălţime de 8 metri şi o lăţime de 6,5 metri. Pavat cu piatră, era folosit ca şosea strategică dar şi ca drum comercial.

►   Oricum, examinarea ulterioară a oaselor a dezvăluit un număr egal de oase masculine, ceea ce indică faptul că Machu Picchu nu era exclusiv un templu pentru femei.

În inima unui lanţ de munţi acoperiţi de un dens covor vegetal, Machu Picchu domină de mai bine de cinci veacuri îngusta şi adânca vale a râului Urubamba.Acest cadru natural excepţional a făcut din cetatea incaşă situl cel mai spectaculos din vechiul Peru. Inalţat pe la 1450 de suveranul incaş Pachacuti, Machu Picchu a fost în chip brutal abandonat de locuitorii săi în 1572, apoi uitat. A fost redescoperit în 1911 de istoricul Hiram Bingham, ale cărui teorii asupra sitului s-au bucurat multă vreme de autoritate. Machu Picchu numară cam 200 de clădiri, cel mai adesea în formă de patrulater, care nu au, în general, decât un singur etaj şi nici o despărţitură interioară. Construcţiile cele mai marcante sunt Torreon, sau observatorul astronomic în formă de semicerc, folosit pentru determinarea datelor importante ale calendarului şi Intihuatana, sau cadranul solar. Micul oraş poate găzdui între 500 şi 1.000 de persoane, cifră modestă dacă o comparăm cu cei 200.000 de locuitori pe care îi număra, fară îndoială, pe atunci Cuzco, capital

Statuia lui Hristos

►   Statuia lui Isus Hristos Mantuitorul din Rio de Janeiro a fost inaugurata pe data de 12 octombrie 1931 avand la baza urmatoarea istorie:
In anul 1859, parintele Pedro Maria Boss soseste in Rio de Janeiro si este uimit de frumusetea misterioasa a muntelui Corvado. Sugereaza construirea unui monument in onoarea Printesei Isabela, care in 1921 a propus construirea unei statui a lui Iisus vizibila din tot orasul Rio.
Din 1859 pana in 1921, Don Pedro si-a dat acordul in crearea unei cai ferate care lega Cosme Velho si Paineiras, un pas important pentru a asedia Redentor.
Constructia statuii a inceput in anul 1927, dupa modele de diferite marimi. Toate calculele au fost facute de Coast Hisses, ajutat de Pedro Viana si Heitor Levy.
Faimoasa şi impunătoarea statuie a lui Isus Cristos, care se înalţă deasupra oraşului Rio de Janeiro, a fost desemnată sanctuar religios. Cu aprobarea Papei Benedict al XVI-lea, care a arătat că statuia este “mult mai mult decât o simplă atracţie turistică”, Arhidieceza de Rio de Janeiro a consacrat locul ca un sanctuar catolic.

Orasul Petra

►      PETRA este un loc cu valoare arheologica deosebita situat in sudul Iordanului.Este celebra datorita faptului ca are numeroase structuri sapate direct in stanca.Cetatea Petra era numita in trecut si Rekem si apare in Scrierile de la Marea Moarta fiind asociata cu muntii Seir. Se considera ca cetatea s-a construit sub autoritatea lui Iosif (Josephus) fiind dupa parerea altor scriitori capitala nabateenilor popor din sudul Iordanului .

►      Petra a fost desemnata de catre UNESCO un loc de patrimoniu cultural mondial in 1985 si a fost numit “unul dintre cele mai de pret locuri culturale din patrimoniul universal. Inchis intre turnurile naturale de roci rosii si un curs permanent de apa Petra avea o puternica fortificare insa controla si principalele rute comerciale care se indreptau spre Gaza in vest , Bosra si Damasc in Nord ,Aqapa si Leuce Come spre Marea Moarta si partea desertica spre Golful Persic.Petra a intrat rapid in declin sub dominatia romana .In anul 363 in urma unui puternic cutremur s-au distrus in mare parte cladirile dar si sistemul de aprovizionare cu apa .

►      Ruinele orasului Petra au devenit o curiozitate la mijlocul evului mediu fiind vizitat de sultanul Baibars . Primul european care a descris acest loc a fost Johann Ludwig Burckhardt in 1812.

Chichen Itza

►   Chichen – Itza este supranumita ‘Taramul fagaduintei’, fiind unul dintre cele mai importante dovezi ale civilizatiei Maya-Toltec.
Situl este compus din mai multe cladiri: Piramida Kukulcan (‘El Castillo’-Castelul), Piata celor 1000 de coloane,Templul Curtii Ovale, Tempul Jaguarului, Tempul Razboiul-Templul Chichen Itza propriu zis, Observatorul, Osuarul, Platforma Venus, Plaforma Uliului si Jaguarului, Drumul catre Locul de Sacrificii, Platforma Craniilor, Templul Barbatului Barbos.Piramida Kukulcan sau Quetzalcoatl sau El Casillo
Quetzalcoatl este un alt nume dat de tolteci zeului Kukulkan.
Piramida are 365 de trepte, 18 terase si 52 de panouri. In zilele echinochiilor de primavara si toamna, 21 martie si 21 septembrie, se poate observa fenomenul luminos ” miscarea sarpelui”, creat de umbrele lasate de trepte. Vizualizati acest efect accesand linkul: Piramida Kukulcan
Piramida era o reprezentare, in primul rand a “Muntelui Sarpelui”, locul unde, conform credintei Maya, a avut loc prima Creatie. Mari matematicieni ( au introdus cifra 0 in sistemul matematic) mari astronomi si mari arhitecti, mayasii au impletit toate cunostintele lor stiintifice si sistemul lor social in marea constructie a Piramidei.In fapt, piramida este un calendarsolar cu 365 de zile, numarate in cele 365 de trepte.
Incinta era perfect “sonorizata”, astfel ca sunetele scoase in varful piramidei, chiar in soapta, pot fi auzite de jos.

Observatorul
Cladirea circulara El Caracol este un momument care ilustreaza preocuparea Mayasilor pentru astronomie si arhitectura. Multa vreme a fost considerat o exceptie, o eroare, din cauza formei rotunde care nu se inscria in traditia arhitectonica a maiasilor.
Mai tarziu, s-a constat ca El Caracol-Observatorul a fost dedicat studierii miscarii stelelor si planetelor si este unul dintre cele mai frumoase realizari ale culturii Maya in Yucatan. Observaorul, compus din turn inalt asezat pe doua platforme dreptunghiulare , a fost construit in doua perioade diferite, turnul fiind mai recent decat platformele. In interiorul turnului sunt numeroase ferestre micute care au fost folosite pentru a studia miscarea stelelor, se mai afla de asemenea o scara interioara foarte ciudata in forma de carcasa de melc care duce la partea cea mai inalta a turnului. Turnul are in jur de 13 metri inaltime, iar Observatorul in total 22,5 metri inaltime.
Langa intrarea in turnul de observare sunt sclupturi ale Zeului Ploii Chaac Unii cercetatori considera ca aceasta cladire a fost dedicata, in princpal, Zeului Chaac
Templul Razboiului
Templul are 10 metri inaltime si 40 metri latime, este un bun exemplu al influentei culurii Toltece in arhitectura Maya.
Acest templu este copia perfecta a unui templu de aceleasi dimensiuni in Tula capitala civilizatiei Toltec. Partea din varf a Templului a fost construita mai tarziu si este complet acoperita cu desene si sclupturi, avand motive importate din zona Centrala a Mexicului aa cum ar fi imagini vulturilo si jaguarilor mancand inimi.ceste imagini se refera la elita militara de pe Platforma Vulturlui sia Jaguarului carora le-a fost dedicata.
Sunt deasemenea imaini ale zeului Kukulcan precum si a Soarelui si Pamantului. In interiorul Templului se afla o multime de picturi aratand viata zilnica a oamenilor de-alungul perioadei Maya/Tolteca .
Templul Craniilor sau Tzompantli, in limba tolteca.
Asezat intre Piramida si Templul Jaguarului este locul de infatisare al tuturor sacrificatiilor in numele si pentru fericirea zeilor

Coloseumul

Coloseumul a fost si este cel mai mare si mai faimos amfiteatru roman. Acesta a fost terminat in timpul lui Domitian. Cladirea a fost numita la inceput Amfiteatrul Flavian. Modificari si restaurari asupra Coloseumului au fost facute pana la inceputul sec. al VI-lea. In secolele urmatoare el a suferit din pricina neglijarii, a cutremurelor si a altor probleme. Cu toate acestea, ceva mai mult de o treime din arcadele exterioare pot fi vazute si astazi. Scheletul intern care sustine “cavea” (locurile), este deasemenea in mare parte intact. Din pacate marmura si toate decoratiile de metal au disparut.

Coloseumul are o forma eliptica, masurand circa 189m in lungime si 156 m in latime. Exteriorul, 47m inaltime, este alcatuit din 3 etaje formate din arcade si un al IV-lea etaj care are un fele de ferestre. Fiecare din cele trei etaje a avut la inceput 80 de arcade. La constructia Coloseumului au fost folosite blocuri de piatra, ciment si caramizi.

►   Al IV-lea etaj contine decoratii in stil corintian. La inceput statui se aflau la fiecare arcada si scuturi imense de fier decorau al IV-lea etaj al cladirii intre asa-zisele ferestre. Mai erau si un fel de copertine care se sustineau de ultimul etaj protejand spectatorii de soare. Conform studiilor facute, se crede ca Coloseumul putea sa gazduiasca in jur de 50000 de oameni.

Arena din interior (85m lungime, 53m latime) este un fel adancitura inconjurata de un zid inalt facut pentru a proteja spectatorii de animalele salbatice folosite in lupta. Podeaua era facuta din lemn si era acoperita cu nisip pentru a absorbi sangele varsat in lupte. Sub aceasta s-au gasit niste mecanisme care o sutineau. Luptele intre gladiatori au fost interzise in 404, iar ultima lupta cu animale este datata din 523.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s