Ce sunt tornadele?

Ce sunt tornadele ? Tornadele sunt perturbaţii atmosferice violente, de dimensiuni reduse, cu un caracter turbionar, sub aspectul unei  coloane înguste care se roteşte foarte repede sau al unei pâlnii întoarse care atinge nivelul solului.

Mişcare violentă a aerului sub forma de pȃlnie verticală care coboară dintr-un nor cumuliform (nor format prin acţiunea convecţiei)

Carcteristici generale ale unei tornade:

 • 3Termenul de “tornadă” provine din latinescul “tonare”  care înseamna “a tuna”.
 •  Majoritatea tornadelor din emisfera nordică formează vânturi care se învârt invers acelor de ceasornic, în jurul unui centru de presiune extrem de joasă, numite tornade anticiclonice, iar în emisfera sudică vânturile se învart în general în sensul acelor de ceasornic, numindu-se tornade ciclonice.
 • Twister-ele, aşa cum au ajuns să fie denumite, apar aproape fără nici un fel de avertisment, în orice moment din zi sau din noapte. De asemenea, se pot produce în orice lună a anului, în cazul în care există condiţii propice.
 •  Pentru ca un vortex – un vârtej de aer spiralat, de forma unei pâlnii – să fie clasificat drept tornadă, trebuie să fie în contact cu solul şi cu norul de furtună de deasupra acestuia.
 •  Traseul unei tornade are rareori mai mult de 250 m, dar pâlnia poate avea şi 1,5 km lăţime.

Tornadele se produc atunci când curenţi de aer cald şi rece se ciocnesc şi creează o zonă de rotaţie, cu presiune atmosferică scăzută. Aerul dintr-un front cu presiune scăzută are tendinţa naturală de a se ridica, creând un curent ascendent puternic. Acest curent atrage aerul cald din jurul său, de la nivelul solului, făcându-l să se rotească din ce în ce mai rapid. În cazuri extreme, aceste curente puternice de aer pot atinge viteze de 500 km pe oră sau chiar 800 km pe oră. Dar chiar dacă există condiţiile favorabile pentru ca o furtună să formeze vârtejuri, acest lucru nu se întamplă întotdeauna. Adevărul este că acest proces nu este pe deplin înţeles. Teoriile recente sugerează că dezvoltarea tornadei este legată de diferenţele de temperatură.

Clasificarea tornadelor se face conform scalei Fujita (numită şi Fujita-Pearson sau Scala-F) în functie de pagubele pe care le poate produce tornada :

 •        nivelul F0 (vȃnturi cu viteza sub 116 km/h) à F5 (416-510 km/h)
 •         nivelul F6, considerat cu cel mai mare potenţial distructiv, nu este folosit, deoarece formarea unor tornade atȃt de violente este improbabilă.

Cea mai mare tornadă a avut loc în martie 1925. A trecut prin Missouri, Illinois şi Indiana şi a omorȃt  695 de persoane. A străbătut 352 km în 3 ore  şi  jumătate.

 1. Tornada F1Vȃntul are viteze între 115 si 180 km/h. Chiar şi aceste tornade pot să smulgă ţigle de pe acoperişuri şi să împingă de pe drum maşinile în mişcare.
 2. Tornada F2Vȃntul are viteze între 181 si 250 km/h. Tornada poate smulge cȃteva acoperişuri de case şi distruge rulotele (locuinţele mobile) întȃlnite în drumul său.
 3. Tornada F3Vȃnturi cu viteze între 251 si 330 km/h. Sunt dezrădăcinaţi chiar şi arbori masivi, iar zidurile şi acoperişurile clădirilor solide sunt smulse precum nişte beţe de chibrit.
 4. Tornada F4Vȃnturi cu viteze între 331 şi 415 km/h. Locomotive şi camioane articulate de 40 tone sunt aruncate în aer ca nişte jucării.
 5. Tornada F5 Vȃnturi cu viteze între 416 si 510 km/h. Maşinile sunt aruncate prin aer ca nişte pietre, pe distanţe de sute de metri.

În februarie 2007, scala Fujita a fost reevaluată (rezultand EF), cu estimări mai bune ale vitezei vȃntului şi daunelor cauzate.

Mai există scala Torro, similară cu scala Fujita, însă valorile variază de la T0 la T11

Tornada “Tri-State” ce a avut loc pe data de 18 martie 1925 în trei state: Missouri, Illinois si Indiana este cea mai devastatoare tornadă din istorie (F5 pe Scara Fujita), ce continuă sa şocheze şi în zilele noastre- 80 de ani mai târziu.

Tornada a făcut 695 de victime şi a rănit 2072 de persoane în toate cele trei state (în total). Au fost distruse peste 15.000 de case şi nouă şcoli, iar pagubele s-au ridicat la peste 1,4 miliarde de dolari. Tornada a parcurs un total de 352 km cu o viteză de înaintare de 100-115 km/h.
Următoarea tornadă ca număr de morţi a fost tornada Natchez, în anul 1840, cu un număr de 317 morţi.

Cu toate că tornadele apar în multe locuri din lume, aceste foarte destructive forţe ale naturii apar mai frecvent în Statele Unite, în perioada primăverii şi a verii. În medie, au loc circa 800 de tornade anual în care îşi pierd viaţa aproximativ 80 de persoane, iar 1500 sunt rănite.Numai 31% din tornadele formate sunt periculoase.

În afara Statelor Unite, Australia deţine locul al doilea în ceea ce priveşte frecvenţa tornadelor, dar acestea apar şi în alte ţări, cum ar fi: China, Japonia, Rusia, Marea Britanie, Olanda si Germania. De asemenea, în Bangladesh s-au mai inregistrat câteva tornade devastatoare în perioada sezonului musonic, cum ar fi cea din mai 1996 care a ucis peste 440 de localnici, a rănit mii de oameni şi a distrus peste 80 de sate.

Masuri necesare in caz de tornade

În general aceste măsuri sunt date pentru zonele în care există tornade frcevent, cum ar fi SUA, de aceea s-ar putea ca aceste informaţii să vă fie complet inutile:

 • În general, ar trebui să fugi într-un loc special amenajat, fabricat din oţel şi aflat în pământ; pivniţa este un echivalent perfect.
 • În cazul în care casa nu este dotată cu un astfel de adăpost, încearcă sa te adăposteşti în baia de la parter sau într-o cameră fară ferestre.
 • De asemenea încearcă să faci astfel încât să ai cât mai mulţi pereţi între tine şi exterior.
 • În timpul tornadei încearcă să stai cât mai ghemuit, ca să nu fi uşor lovit.
 • De asemenea e recomandat să fii acoperit cu o pătură sau o saltea, pentru a nu fi lovit de obiectele din jur sau de geamurile sparte.
 • În clădirile publice, cele mai bune locuri sunt holurile de la parter sau scările; evitaţi lifturile.
 • Cel mai nesigur loc în caz de tornadă e maşina.
 • În Statele Unite, în special, există o mulţime de oameni pasionaţi de tornade şi de multe ori îşi pun viaţa în pericol încercând să obţină poze sau informaţii pe care nimeni înaintea lor nu le-a obţinut.
 •  Un astfel de pasionat este şi Tim Samaras. Angajat ca inginer în electrică la o companie din Denver, el e vânător de tornade profesionist. Asta înseamnă că îşi petrece lunile mai şi iunie în Aleea Tornadelor, încercând să obţină informaţii preţioase. El foloseşte un dispozitiv special confecţionat, în formă de con turtit, care, în momentul în care este în mijlocul tornadei, din cauza formei, este apăsat în pământ şi de aceea nu se desprinde de la sol. Dispozitivul conţine instrumente pentru măsurarea temperaturii şi a presiunii. Recent, a mai construit un astfel de dispozitiv, dotat cu camere video, care oferă o imagine de 360° şi care a înregistrat, pentru prima dată imagini din interiorul unei tornade.
 • Conform unui studiu recent,  scândurile de lemn angrenate în vârtejul unei tornade pot străpunge ziduri groase din cel mai puternic beton ca pe simple coli de hârtie. O astfel de scândură poate trece dintr-o parte în alta a maşinii distrugând complet ambele uşi. Orice obiect prins în vârtej devine ca o “armă” a tornadei. De pildă, s-au gasit fire de iarbă înfipte în bucăţi de lemn sau în ziduri groase de beton.
 •  Aceste evenimente meteorologice au atras atenţia oamenilor şi în acelaşi timp, le-a stârnit curiozitatea, motiv pentru care tornadele au fost subiectul multor producţii cinematografice; ex: ”Tornado” (1996), “Twister” (1996), “Tornado warning” (2002).

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s