Managementul Mediului

               Fiecare etapa istorica, fiecare oranduire sociala isi pune amprenta specifica asupra naturii si a ansamblului peisajului umanizat, ca urmare a modului diferit in care se desfasoara relatiile omului cu natura locurilor. Caracteristicele epocii noastre sunt date de dezvoltarea tehnica, economica si politica.

-> O caracteristica esentiala a vremurilor noastre este cresterea accentuata a populatiei, care a atins, in martie 1980, cifra de 4,5 miliarde locuitori, de doua ori mai multi decat cu patru decenii in urma, de patru ori mai multi decat cu un veac in urma. Imultirea in asemenea ritm a populatiei a facut necesara asigurarea unor cantitati tot mai mari de produse agro-alimentare.

-> Paralel, industria a realizat, in ultima perioada istorica, cresteri deosebit de importante. Aceasta a facut necesar un consum tot mai mare de combustibili si de minereuri metalifere si nemetalifere, de lemn. Productia de petrol a lumii, de exemplu, a crescut de 50 de ori fata de inceputul secolului nostru. Unele terenuri petroliere vestite in primele decenii s-au epuizat si au fost parasite cu pamanturi ravasite, inutilizabile, sau continua cu productii de neluat in seama.

-> La fel s-au intensificat in timp exploatarile de minereu de fier, cele de cupru, de bauxita etc. Toate aceste exploatari executate in galerii de mina, dar in multe cazuri si la suprafata, ci adanci escavatii si decopertari, cu inalt 17217b115r are in apropiere a unor mari halde, pe alocuri de dimensiunile unor coline pe care decenii de-a randul nu prinde nici un fel de vegetatie, reprezinta “pecetea” industriei miniere din actuala etapa de civilizatie. La acestea se adauga exploatarea pe scara larga a rocilor de constructie, a lemnului padurilor si, implicit, sacrificarea faunei aflate pe locurile cu intense activitati economice, cu mai mare trafic al circulatiei, sub influentele covarsitoare ale marilor centre urbane.

Rezultatul acestor activitati este degradarea echilibrului natural foarte inaintat pe anumite teritorii, in cuprinsul carora specialistii au putut vorbi de o “criza ecologica“.

1. POLUAREA USCATULUI

-> Poluarea uscatului este forma de poluare cea mai dificil de nasurat si de controlat. Iar solul este mai dificil de curatat decat aerul sau apa.

15

-> Uscatul este utilizat pentru depozitarea deseurilor menajere si comerciale, iar noroiul de la statia de epurare a apelor reziduale este in general depozitat pe uscat sub forma unei suspensii in aer sau in stare uscata sau semiuscata.

-> Noroiul contine cantitati importantede substante nutritive, precum azotul si fosforul, dar el poate sa contina si cantitati nedorite de metale toxice (otravitoare).

-> Reziduurile menajere si industriale uzuale sunt descompuse in contact cu solul. Dar multe materiale reziduale daunatoare nu dispar asa de simplu. De aceea, multe tari monitorizeaza acum substantele periculoase pe uscat si verifica nivelul acestor substante in tesuturile vegetale, in organismul animalelor, in alimente si in organismul uman. Locurile de depozitare a deseurilor trebuie administrate cu grija pentru ca pamantul sa nu adaposteasca boli.

-> Multe locuri incare au fost depozitate deseuri timp de zeci de ani, au fost recuperate si chiar au oferit teren pentru parcuri si case. Insa o asemenea dezvoltare nu este de dorit in unele locuri: daca s-au depozitat reziduuri toxice si ele nu sunt etansate si ingropate adecvat la un  moment dat pot aparea emanatii de gaze nociv.

2. POLUAREA AERULUI

-> Poluarea aerului este unul dintre multele handicapuri datorate nevoii crescande de energie pe plan mondial. Zi de zi ajung in aer cantitati enorme de gaze de esapament. Mai demult acest fenomen se intalnea doar in zonele puternic industrializate si in orase.

-> Metodele de fertilizare a solului folosite in zilele noastre in agricultura au contribuit la cresterea cantitatii gazelor poluante, precum si la producera unor substante poluante cum ar fi ierbicidele, insecticidele.

14

-> Unele componente ale gazelor de esapament, in cazul in care sunt inhalate pot duce la boli ale plamanilor cum ar fi : bronsitele sau astmul pulmonar.

-> Gazele freonice, care se produc datorita eliberarii in atmosfera a unor gaze numite freoni ce provin din tuburile de spray, din freonul folosit pentru racirea frigiderelor din detergenti, deterioreaza stratul de ozon, care ne protejeaza retinand razele ultraviolete ale soarelui, deschizand calea spre pamant a componentelor daunatoare din radiatiile solare.

-> Echilibrul natural al gazelor atmosferice care s-a mentinut timp de milioane de ani este amenintat acum de activitatea omului. In ultimii 200 de ani industrializarea globala a dereglat raportul de gaze necesar pentru echilibrul atmosferic.Gazele deja existente in atmosfera trebuie sa retina caldura produsa de razele solare reflectate de pe suprafata pamantului. Fara aceasta, pamantul ar fi atat de rece, incat ar ingheta oceanele si ar muri toate vietuitoarele.

3. POLUAREA APELOR

-> Poluarea apelor apare atunci cand reziduurile din industrie sau agricultura sa integreaza in circuitul natural al apei.

-> Poluarea apei curgatoare este de obicei invizibila deoarece reziduurile sunt dizolvate de apa. Exista insa si poluanti care se vad cum ar fi detergentul care face spuma si combustibilii care plutesc la suprafata apei.

-> Poluantii ajung in apa prin mai multe cai – cea mai importanta este agricultura. Agricultorii imprastie ingrasaminte pe recolte iar acestea ajung odata cu apa de ploaie in sol la panza freatica. Deasemenea industria produce o mare parte de factori poluanti care infesteaza apa. Multe fabrici deverseaza reziduuri toxice in raurile curgatoare din apropiere.

-> Poluarea apelor are ca efect distrugerea vietuitoarelor, mai ales a pestilor. Deasemenea folosirea de catre pescari a plumbului pentru pescuit si aruncarea lui in apa are o urmare tragica asupra lebedelor deoarece acestea in timp ce se hranesc cu alge pot inghiti plumbul care se dizolva in pipota pasarii, ucigand-o.

-> Apele curgatoare infestate cu reziduuri toxice se varsa in mari si oceane si astfel se polueaza si acestea. Totusi principalii poluatori ai marilor si oceanelor sunt titeiul precum si alte substante petrochimice dar si apele uzate provenite din canalele de scurgere din marile orase.

 

This slideshow requires JavaScript.

Alte tipuri de poluari:

POLUAREA FONICA

-> Poluarea fonica reprezinta expunerea oamenilor sau a animalelor la sunete ale caror intensitate sunt stresante sau care afecteaza sistemul digestiv, provoaca disconfort si probleme de sanatate, ritm cardiac inalt, dereglari psihice si nivel mare de stres, dereglari de somn, probleme cognitive, capacitate redusa de concentrare, probleme auditive.

 CALCULATORUL

-> În vremea noastră calculatorul a devenit aproape indispensabil. Dar pe lângă aspectele pozitive, trebuie să fim atenţi şi la riscurile pe care le prezintă utilizarea în exces a calculatorului. Studiile realizate în ultimii ani arată că persoanele care petrec foarte mult timp în faţa calculatorului ajung în scurt timp să aibă diverse probleme (o sa ajunga ca Dragomir). Limitarea utilizării nu este mereu posibilă, deoarece pentru foarte mulţi acesta este un instrument de lucru. 

 TELEFONUL CELULAR

-> Telefonul celular planeaza incertitudinea creata de posibilele efecte negative ale radiatiilor emise de telefoanele mobile(cancer in special).Radiatiile electromagnetice neionizate pot genera efecte termice dar si reactii asupra tesutului celular si sistemului nervos.(in special antenele de telefoane).

 BOMBE ATOMICE

-> Radiatiile nucleare produse la centrala nucleara, materiale radioactive ajung in mediul inconjurator si in atmosfera, de unde vantul si curentul de aer le pot duce peste tot iar expunerea la aceasta determina aparitia unor cancere si a altor boli

ARMELE BIOLOGICE

-> Constau in microorganisme (bacterii si virusi) a caror virulenta si contagiozitate au fost mult sporite prin procedee de laborator. Aceste culturi microbiologice sunt apoi folosite astfel:inoculatea pe organisme-vector sunt lansate in containere in spatele liniilor inamice si lasate in libertate.

GAZELE TOXICE

-> Constau in substante detinute de cele mai multe ori in laborator, care, in functie de structura lor actioneaza diferit asupre organismului uman. Fara exceptie aceste arme de distrugere in masa afecteaza, uneori ireversibil, mediul inconjurator, ducand la grave dezechilibre ecologice.

Efectul de sera. Bioxidul de carbon si bioxidul de sulf

sera

Principalul vinovat de producerea efectului de sera (peste 50%) este bioxidul de carbon (CO2). Al doilea element nociv ca importanta este bioxidul de sulf (SO2); cantitatea mare de CO2 si SO2 emisa in atmosfera se datoreaza despaduririlor masive.

Transportul urban si emisia de SO2

Principala sursa a emisiei de SO2 in atmosfera o reprezinta mijloacele de transport. Aceasta situatie este dramatica in aglomeratiile urbane, unde poluarea atmosferica se datoreaza concentratiei ridicate de noxe.


Emisia de noxe in tarile europene la sfarsitul anilor 90

Tara

    CO2 (mil. Tone)

    SO2 (mil. Tone)

Germania

150

184

Austria

21

36

Belgia

33

57

Franta

55

155

Italia

36

153

Elvetia

17

23

Suedia

20

58

Anglia

75

200

Ca rezultat al progreselor din industrie, agricultura si tehnologie, se creeaza cantitati tot mai mari de noi deseuri. Gazele, lichidele, deseurile solide, deseurile menajere si apele reziduale polueaza mediul si in unele locuri nivelele de poluare sunt periculos de ridicate. Intr-un mediu ecologic echilibrat, deseurile putrezesc producand materiale noi utile: frunzele cazute creeaza un ingrasamant natural care imbogateste solul; excrementele animalelor sunt descompuse de insecte si organisme mai mici, eliminand din nou in aer si in sol elementele importante.

Un asemenea mediu, in care prospera multe forme de viata, ar trebui sa fie un model pentru viata moderna.

Daca vrem sa traim intr-o lume sanatoasa, trebuie sa minimalizam efectele reziduurilor produse de societate. Daca reziduurilor li se permite sa domine mediul, echilibrul natural este pierdut si acest dezechilibru poate avea efecte dezastruase – asupra animalelor, vegetatiei si chiar a vremii.

Poluarea are diferite cauze si efecte – pe uscat, in rauri si mari, si in atmosfera. Chiar si zgomotul este un tip de poluare care ar trebui limitat.

Studiul si impiedicarea poluarii a devenit o ramura importanta a stiintei.

Advertisements

One thought on “Managementul Mediului

  1. Felicitari domnule Rotea pentru aceasta activitate de protejare a mediului inconjuirator . Deabia acum am inteles rabdarea de care a-ti dat dovada in Delta Dunarii programului de reeintroducere in activitatea mestesugareasca a localnicilor , utilizarea stufului la acoperisul caselor .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s